HAMBA-HAMBA ALLAH

BILANGAN HAMBA ALLAH

Tuesday, December 25, 2012

Jumpa Doktor..

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

Assalamualaikum w.b.t and good evening insha Allah...
this week totally straight in cloudy situation...
i dont care bcause it comes from al-Razaq... Maha Pemberi Rezeki...
even the sun didnt sunshine brightly but there is wisdom behind... ^_^
jangan sesekali nak marah... sebab sebahagian manusia ada yang berhujah tentang keadaan cuaca yang tak mengizinkan mereka untuk melakukan sesuatu aktiviti... bukan untuk menghalang tetapi sebagai ujian yang  beri kepada hamba-hambaNya... nak test... biasalah kan macam pegawai CEO nak test pekerja dia, mesti yang kasi baik-baik punya! dan akhirnya diberi ganjaran...
macam itu juga Allah menguji hamba-hambaNya tak kira apa-apa keadaan walaupun dalam keadaan yang gelap GULITA !

haiyaa! mana mao nampak... 2 mate je maa!! :D


hmm... cakap-cakap pasal rezeki terlajak pula. nak cakap pasal jumpa doktor semalam. I met her, Dr Rohani Samad she's kelantanese woman... wah... orangnya bersemangat buatkan ana rasa teruja untuk mendengarnya. bukan semalam je tau... dulu-dulu pun orangnya macam itu. best! tak rasa bosan dan jarang jumpa doktor yang macam ini. sekurang-kurangnya macam-macam input kita boleh dapat. hehe...

kenapa jumpa doktor? adalah. hehe. bukan nak merahsia tapi cuma memikirkannya macam-macam. sakit kat kaki kanan yang sememangnya berbisa. dengan keadaan pening serta selesema dan bersin. wah! memang diuji dengan sebegitu tapi dapat ubat bukan untuk sakit itu tapi sakit lain. bukan sakit tetapi berkaitan dengan badan kita. yang sememangnya ana dari dulu kelihatan seperti ini dan tiba serunya untuk ana berubah. change ourselves before we need to change others! yeah... pepatah ini memang selalu orang menggunakan kalau teringin sangat nak menang kalau dah kena tegur dengan orang yang sama taraf level. huhuhu. walau apa pun yang terjadi ana dah tekad. tekad yang teramat! hua!

jangan yakin sangat tapi cuba!!!!! 

haha. see? kadang-kala manusia ini sukar dijangka untuk menerima hakikat. macam analah juga. susah orang semua nak faham. kejap-kejap moodnya berubah.hehe. maaflah ya. ana memang begini caranya tapi kena pastikan juga yang ana ni bukan seorang yang moody. bila dah gembira jangan terlampau suka ... dan bila dah sedih yang terlampau berdukacita. bahaya! yelah tengok berat badan pun, NAIK mendadak masya ALLAH ! T___T mahu nangis? pasaipa hang dok pikiak nak nangis? memeh benor... err err... 
salah ana juga. sebab tak kawal pemakanan. lagipun kalau dulu kat sekolah dengan asrama... adalah juga bergerak ke sana ke mari buat tugasan tu tugasan ni... tak adalah nampak sangat. bila dah habis SPM kemudian duduk rumah... tak tahulah macam mana sekarang. dulu ingat lagi... ramai yang panggil ana dengan macam-macam panggilannya... perempuan mengandunglah, gajahlah, pau-lah... ade ler sebab-sebabnya.. -.- tapi sabar jelah wahai diri ini. sekarang baru nak dapat hidayah nak berubah. alhamdulillah. sebab ana ni degil juga orangnya. pheww! penat yang sesiapa yang jaga ana ni. hehe. 

lepas ana jumpa doktor ni rasa lapang sikit. sebab ana rasa memang selama ini ana rasa pening-pening akibat pertambahan berat yang mendadak. hati ini banyak bersabar. hmm... tapi apa yang penting we need Allah always wherever we go... sebab Allah-lah kita sebagai manusia jadi kuat. dan bila ana fikir-fikir juga. ibadah ana boleh jadi rosak (ana rasa memang ana tak betul dalam ibadah ini) sebab solat ana rasa tak sedap badan dan susah nak ikhlas dan tenang. astaghfirullah. moga selepas ini ana jadi insan seperti hamba-hambaNya yang lain. nak sangat jadi anak, sahabat dan isteri yang solehah (yang ni lama lagi)  api apakan daya untuk ana untuk mengecapinya TETAPI juga tidak mustahilkan untuk mencapainya?

ana tahu dia gemuk sebab bersalin... tapi kita boleh berusaha bukan?

Insha Allah dalam masa beberapa bulan ini sebelum kaki ana menjejaki ke bumi Maahad untuk mengambil keputusan SPM ana akan membuat sedikit perubahan. tak banyak mana. kalau boleh janganlah naik lagi. perasaan kewanitaan baru nak muncul. sebab ana mana ada perasaan nak melawa atau cantik. nak bergaya atau berbelanja sakan. tu bukan ana! tapi sekarang sikap itu muncul. kalau dulu nak tengok beg tangan pun geli tapi sejak sahabat-sahabat ana semuanya matang... ana pun patut bergerak seiring seperti dengan mereka tapi berpada-padalah dan bersikap qanaah. insha Allah doakan untuk ana. dan doakan ana dapat keputusan SPM dengan mengalirnya tangisan kerana gembira serta seorang suami yang soleh. wa zaujan solihan. ayat ini si Wardhatul Shauqah yang ajak ana lakukannya dalam suatu bacaan doa dalam solat. hehe. bukan tak nak kongsi cuma ana tak dapat nak menulis. letih untuk posting hari ini.

insha Allah... kalian juga mampu mendapat yang terbaik kerna 
sesungguhnya Allah itu Maha Kaya lagi Maha Pengasih.

daripada jumpa doktor... macam-macam benda yang ana dapat tahu. aliran arus elektronik dalam urat saraf sampai jua kepada minda dan pemikiran ana untuk berubah. dan doakan ana agar hati ana 
menjadi lebih ikhlas ....

jika ana ada lakukan kesilapan, maafkan ana kerana ana hanyalah insan biasa seperti kalian
yang lakukan kesalahan. ^_^

Lets kita mengislahkan diri kita dan lakukan tranformasi insha Allah. 




Monday, December 24, 2012

Kena Insult...

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

Assalamualaikum w.b.t and peace be upon for you, insha Allah.

Semalam...
that night was a nightmare for me. i had been condemnation by someone. it was a curse... i was joking but seem the slave of Allah took the case was serious. hmm
tak apalah, tapi ana tak rasa sedih. Mungkin dia dengang dengan statement ana yang pelik tetapi tak menjengkelkan pun. i turned the chat OFF for the slave of Allah. Never. Never and never again for it.
Hati siapa yang tak pilu tapi ana nak nangis buat apa. Tak ada apa-apa yang perlu drisaukan. Hmm... May Allah bless on it... the slave of Allah showed me my faults.. (umar al-khattab)

tak adalah sampai macam ni tapi ana just pening memikirkannya...

talk about that it seems like i never to be thankful to Allah. seperti ana sendiri susah untuk bersyukur atas apa yang terjadi... baru ujian kecil belum lagi jadi rakyat Palestin. berjuang sana sini... kita? baru diuji sikit dah mahu melenting? apakah? hmm... susahlah begini... apatah lagi untuk berbincang semeja. tak apa. kita tak dapat tapi Allah dah janjikan yang terbaik untuk kita..? kita tak tahu... we never know Allah's businesses... so kita hanya berdoa kepadanya... apabila Allah berfirman ''KUN FAYAKUN" maka jadilah ia...

kun fayakun... Allah'own.

manusia sahaja kena berusaha. kena insult dengan manusia itu okey lagi TAPI jangan sampai kena insults dengan ALLAH... nauzubillah... kena maki... sebenarnya jauh disudut hati ini nak sebut perkataan M.A.K.I pun tak berani. buat dosa free. even kecil bukan ke dosa namanya tu? hopefully semoga ana dan sesiapa yang membaca post ini jauh daripada segala kata-kata yang boleh merosakkan hati dan minda ini. hmm...

kalau nak tahu siapa yang cakap begitu pada ana biarlah rahsia tapi jangan cuba bertanya pada ana. ana bukan tegur dia tentang apa-apa tapi cuma mengenakan dia. dan benda seperti itu pada ana hanyalah biasa..
tak apalah benda nak jadi... sedih tu tak adalah cuma pilu je lah. hati terguris tu... hmm adalah juga. asalkan dia bahagia dan ana pun gembira. malas dah nak kacau hidup dia lagi. STOP... lalala...

untuk perkataan benci itu adalah tidak sama sekali. sekali ana benci sekali itu ana membenci ciptaan Allah jua. hmm hari tu ana ada cakap pada sepupu ana... Raihan yang ana tak suka sangat dengan dua benda ni. i hope she takes seriously dan ana fikir benda macam ni lega bila ana luahkan sebab ana tak suka cakap sesuatu yang merunsingkan ana atau benda yang ana tak suka kepada orang lain KECUALI dipaksa atau dibanyak kali kan tanya -__-

dont do this... if u hate someone... remember HIM because HE understanding us!
 
 
Kenkadang termenung sendirian sebab ana memang macam tu. termenung dan kemudian menangis tak tentu pasal. tapi kalau nangis pun tak ada sesiapa pun tahu dan perasan. harharhar. biarlah orang lain tak boleh nak buat apa. betullah permpuan ni lemah. lemah dari sudut tu sebab ego pun bukannya besar pun. hmm. ana ni lembik. jujur ni. cakaplah sedemikian rupa ana tetap macam ni. kalau ana berubah pun itu adalah hak ana. hmm tak punya siapa-siapa TAPI ana ada keluarga dan sahabat handai yang ana cintai... itu penting bagi ana walaupun dekat rumah selalu kena bebel, gaduh-gaduh, kena marah, dan banyak lagi... tapi itu adalah membuatkan ana jadi lebih matang. dengan kawan-kawan selau kena usik, kena kacau, dengki mendengki itu adalah kenangan buat untuk ana. hmm

walau apa pun yang terjadi, hidup perlu diteruskan!!!

Let's mengislahkan diri dan lakukan transformasi.






Sunday, October 28, 2012

Please J... No Tired of The Elevens

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

Assalamualaikum...

Just roaming alone... naa

like to vomit now...

please take me a dustbinnn...

huhuhu...

meiosis and mitosis...

since today...

i'm cannot understand it...

the nuclear division and their number of daughter cells' produced...

ngaa...

may be there's a hijab for me to know... it...

ya ALLAH....

help me... why it's refused to me to understand it...


think...

may be Allah wants to test me...

husnuzon ya Jannah...

Allah is always beside US !

HE loves US...

HE needs us to have researched continuously...


Sabar.... be patient...

the best way...

usaha dan cuba usaha dan buat yang terbaik...

lagi dan lagi...


lets mengislahkan diri...

^_^

subhanallah...

please J... no tired of the elevens

Friday, September 28, 2012

Penentu Di TanganNya

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

Assalamualaikum w.b.t. ^_^
nice and wonderful day... let say Alhamdulillah for this pleasure... see Allah tak pernah tinggalkan hambaNya cuma diri kita sebagai hambaNya gagal mengolah apa yang sepatutnya kita lakukan demiNya.

penentu di tangaNya...

why?

how?

kenapa... sebab segala yang berlaku di dunia ini adalah berkait 100% denganNya. manusia seharusnya memikirnya sejak awal-awal lagi tetapi zaman sekarang ada terselit kesukaran walaupun tampak mudah.

apabila kita dapat sesuatu keputusan itu tak seberapa janganlah kita terus menghancurkan harapan orang lain. di sini ana ingin mengupas sedikit tentang permasalahan yang melanda diri ana pada masa ini. bukan diri ana juga tetapi orang lain juga tak terlepas daripada segala apa yang terjadi. bukan secara kebetulan tetapi sebagai ketetapan yang tercatat di Luh Mahfuz.



ia berkait dengan result ana baru-baru ini yang kurang atau agak tidak memberansangkan. mungkin ini adalah suatu ujian yang ana sendiri tak dapat sangkalkan bahawa ana masih berada ditakuk yang lama. ana masih ketinggalan jauh dari belakang sedangkan orang lain sudah mara ke hadapan. ...



ana ibarat kura-kura yang lembab...


tapi....

pernahkah kita terfikir akan kelebihan si kura-kura...?

pernahkah kita...?

setiap penciptaan itu terdapatnya kelebihan dan kekurangannya... yelah ana maksudkan bahawa diri ana adalah kura-kura yang lembab tetapi sebenarnya kura-kura adalah pelindung diri yang terbaik bukan? dalam masa yang sama... even kita gagal dalam menyelamatkan diri daripada harimau, musang mahupun serigala... itu tidak bermaksud ia dimakan oleh pemangsa dengan senang sekali...

ingatlah... kura-kura adalah hero dan hebat... sama seperti diri kita...

walaupun lambat atau lembab sedikit itu tidak bermaksud kita gagal menghadapi dalam menangani masalah yang sungguh hampir dengan diri kita... kegagalan itu adalah kejayaan yang tertunda buat sementara waktu... 

kura-kura adalah hebat...
kura-kura adalah ciptaan yang Maha Hebat...
daripada penciptaan yang gemilang maka ia seumpama dengan diri ana...

macam ninja turtlekan... dalam wonderpets kan pun sama...? hehe

jujur ana katakan ana seorang yang lambat... ramai kawan-kawan ana juga kata ana ni loading... jadinya dalam belajar juga ada sedikit ke'loading'annya, so maafkanlah diri ana... ana tak sempurna...
but... I'm so because I have many friends that always help me whenever I go... Alhamdulillah...



ingatlah...

kegagalan bukan penentu...

maka bangkitlah wahai Jannah...

usah putus asa dengan apa yang terjadi... 




ambillah pembakar semangat yang mampu merubahmu kepada kejadian fitrah yang sentiasa inginkan kebaikan dan kejayaan...

sungguh manusia itu adalah beruntung...

ingatlah pesan ini...
(dibawah)


see...

semua manusia ada hak dalam memohon apa jua... 
walau apa pun... janganlah berputus asa dengan apa yang berlaku...

^_^

kerana...

ALLAH MENGUJI KITA SEBAB ALLAH SAYANG AKAN HAMBANYA !


let Mengislahkan diri

sesungguhnya ALLAH adalah penentu kehidupan terbaik manusia... ^_^






Saturday, September 15, 2012

Be Blacky OR Whitty

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

^_^

First and foremost... kita sebagai hamba yang kerdil takkan pernah tak lakukan kesilapan. I admit that I always did many mistaken! I know who I'am... right?

Ni ana baru sahaja lepas menelaah buku... alahai buku nota Chemistry. ehe chapter ReDox. sebelum ni ana memang tak faham dengan redox. ana kalau nak faham sesuatu tu ana kena study alone. kalau study ramai2 ana tak jamin ana boleh faham tapi kalau orang lain boleh agaknya tapi pada ana tak ! ehe.

ehe! ni bukan ananya projek saja nak cakap bacaan kimia ! kui3

sepanjang cuti sebelum ni ana tak buka facebook langsung. dah deactivate dah! malaslah nak layan FB... krik krik krik....



masyaAllah ! what I've said just now.... ''malaslah nak layan FB"
hello gurlz... Allah selalu mendengar keluhan hamba2Nya tapi sebab apa yang kita selalu kata tu Allah vice versa kan apa yang kita ucapkan... ehe malas konon... alahai bunyinya macam boleh terus campak ke dalam sungai Muar je rasanya... ehe! say Allah... help me in everywhere I always be there... ^_^ Allah tak pernah kecewakan hambaNya melainkan kita sendiri yang mengecewakan Allah sesungguhnya... cuba muhasabah diri... setiap hari berapa banyak dosa masuk ke dalam kantung bahu kiri kita ? kalau tahu kira memang sah terer n power sebab guna UNCOUNTABLE bahasa Inggeris yang sememangnya dosa kita setiap hari macam pasir kat padang pasir...bukan kat pantai lagi......... faham maksud ana ? ahai.

blacky nama dosa, whitty nama pahala... cuba rujuk mana2 kamus or kitab2 agama... cari nama2 dosa dan pahala... hurm rasanya tak ada cuma ana je yang menamakan sebab nak senang ketahui serta permudahkan mengingati even diri kita ni kadang kala susah sangat nak ingat something padahal ianya senang untuk dikenali dan diingati... aduhai sayang oh sayang ... seperti contonya nak kenal Fe (II) ion dengan Fe (III) ion pun kadang kala pun kita susah hendak mengingati warnanya apabila berada dalam keadaan larutan...

jadinya...

penggunaan sesuatu kaedah formula adalah suatu penciptaan yang menyenangkan MINDA kita... bila ingat Fe (III) ion adalah warna COKLAT... tekniknya mudah je ingat nombor kuasa plus tiga di atas Fe macam nie... Fe 3+... ingat nombor tiga ingat huruf seakan2 B... bila B tu gerenti Brown bukan Green okey... faham maksud ana ? ahai...

macam dosa dan pahala.... dosa itu sebenarnya HITAM lagi pekat... masyaAllah !
pahala pula... indah... segar dan cantik... sesungguhnya Allah itu maha BIJAKSANA lagi maha MENCIPTA sesuatu tanpa bantuan segala hambNya termasuk para Malaikat mahupun Jin....

untuk kebiasaannya... manusia perlunya pahala lebih tetapi zaman kini pahala terlebih KuranG pula termasuk ana sendiri.... right ?

like this... like electron... kalau electron tu baik kesannya bercambah dengan keadaan yang baik... ehe !

so ambil pemadam kalau salah tulis electron tu nak hantar kat siapa... macam dalam ReDox... Bromine lebih electropositivity berbanding Chlorine... so yang terima cas electron adalah Chlorine... ehe !

the conclusion is.... jika mereka tidak pernah fikirkan dosa dan pahala, apa engkau fikir mereka selalu ingat tentang syurga dan neraka....

so... 
lets kita MENGISLAHKAN diri kita...

^_^ 

ALLAH never MISSES HIS SLAVES ! 








Friday, August 24, 2012

Mencintai Tuhan Kita Pasti Bertemu (copy & paste)

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

copy paste tetapi kita boleh berkongsi bukan ? ^_^

Dan tersulamlah simpulan seorang pemuda dan gadis. Mereka mencintai Tuhan mereka. Mereka tak pernah mahu rasa membuncah sebelum akadnya. Berusahalah. Usah penat dan lelah. Sungguh, pendam mereka pendam teragung.
Berlarilah bersama sebuah harapan. Disulam, bersama benih-benih ingatan. Kadang hati itu rasa mahu untuk mengetahui. Terkadang hati yang sama itulah, ingin benar untuk mengkhabarkan. Kerna lumrah yang berbolak balik. Ke atas dan ke bawah manapun, harapan itu tetap sama. Kerna telah wujud sebuah ingatan. Dan tanpa calar yang dalam, dan tanpa rentas syariat agamanya, maka sudah tentu hati berbicara pada suatu sudut yang berbeza. Mengorbankan rasa untuk sebuah gelojak serba dan salah.
Memegang erat-erat kalam Tuhan. Di dalamnya terdapat cahaya dan jalan untuk dipegang. Andai terjelepok, koreksilah jiwa. Andai mendekat, teruslah mengucup keredhaan Tuhan. Hanya jiwa-jiwa yang berharap tak pernah luntur, akan sentiasa mengorbankan rasa yang terpendam. Betapa hati itu bertemankan manik-manik tulus. Kerna menjauhi untuk menemui. Dan melalui hari-hari esok, dengan menyibukkan diri dari mengingati.
Doa itu tak pernah memudar. Warkah sepi tak pernah berbicara. Hanya Tuhan yang jadi saksi. Betapa perihnya usaha. Memperbaiki dan memperindah. Maksud sebenar seorang pemuda dan gadis yang bertuhankan Allah swt. Dan menafilah nama-nama yang jujurnya diharapkan. Kerna takut pada zina yang hina. Kerna ingin segalanya berbeza. Suatu hari, bertemu pada jasa-jasa kecil. Yang tidak ternampakkan oleh jiwa punya anggota. Tuhan kan takdirkan yang terindah untuk yang baik. Dan yang terbaik untuk yang meningkat jiwanya.
Harumlah bau-bau syurga, dek meminta ingatan itu menjauh. Sesekali terkenang, segera hati kecil minta didekatkan. Betapa jiwa itu lemah. Lumrah jiwa pemuda dan gadis yang ingin segalanya tanpa syubhah. Saat perasaan itu bertasbih, cinta yang terpelihara kan menghampirkan mereka.
Semoga, itulah lafaz yang ingin benar dilafazkan. Suatu hari, bergeraklah ke arahnya. Betapa cinta selepas akad itu terindah. Namun, sudah tentu doa-doa yang berharapkan kan bertemu. Untuk mereka yang memelihara diri dan nafsu. Berpisah menjauhi zina. Bertemu menyulam cinta terpelihara. Semoga berjaya.

Engkaulah Tuhanku..
Allah Yang Maha Menyentuh Jiwa yang mahu disentuh..
Sekali disentuh oleh-Mu, ku kan jadi buta..
Pada mohon mulia tangan-tangan yang menyapa..
Dan daku bermohon..
Agar hatiku sentiasa tersentuh dek rahmat-Mu..
Untuk aku kekal ke rumah tasikku..
DEMI dan HANYA redha-Mu..
Takkan sesekali jiwaku tergugah!!