HAMBA-HAMBA ALLAH

BILANGAN HAMBA ALLAH

Saturday, September 15, 2012

Be Blacky OR Whitty

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG sekali ana menulis entry sekali itu ana mengucapkan kata bahawa ana adalah insan yang kerdil yang lemah serta tidak berdaya sepenuhnya. manusia yang mengaharapkan segala-gala dari RabbNya. maafkan ana andai ana tersalah langkah.

^_^

First and foremost... kita sebagai hamba yang kerdil takkan pernah tak lakukan kesilapan. I admit that I always did many mistaken! I know who I'am... right?

Ni ana baru sahaja lepas menelaah buku... alahai buku nota Chemistry. ehe chapter ReDox. sebelum ni ana memang tak faham dengan redox. ana kalau nak faham sesuatu tu ana kena study alone. kalau study ramai2 ana tak jamin ana boleh faham tapi kalau orang lain boleh agaknya tapi pada ana tak ! ehe.

ehe! ni bukan ananya projek saja nak cakap bacaan kimia ! kui3

sepanjang cuti sebelum ni ana tak buka facebook langsung. dah deactivate dah! malaslah nak layan FB... krik krik krik....



masyaAllah ! what I've said just now.... ''malaslah nak layan FB"
hello gurlz... Allah selalu mendengar keluhan hamba2Nya tapi sebab apa yang kita selalu kata tu Allah vice versa kan apa yang kita ucapkan... ehe malas konon... alahai bunyinya macam boleh terus campak ke dalam sungai Muar je rasanya... ehe! say Allah... help me in everywhere I always be there... ^_^ Allah tak pernah kecewakan hambaNya melainkan kita sendiri yang mengecewakan Allah sesungguhnya... cuba muhasabah diri... setiap hari berapa banyak dosa masuk ke dalam kantung bahu kiri kita ? kalau tahu kira memang sah terer n power sebab guna UNCOUNTABLE bahasa Inggeris yang sememangnya dosa kita setiap hari macam pasir kat padang pasir...bukan kat pantai lagi......... faham maksud ana ? ahai.

blacky nama dosa, whitty nama pahala... cuba rujuk mana2 kamus or kitab2 agama... cari nama2 dosa dan pahala... hurm rasanya tak ada cuma ana je yang menamakan sebab nak senang ketahui serta permudahkan mengingati even diri kita ni kadang kala susah sangat nak ingat something padahal ianya senang untuk dikenali dan diingati... aduhai sayang oh sayang ... seperti contonya nak kenal Fe (II) ion dengan Fe (III) ion pun kadang kala pun kita susah hendak mengingati warnanya apabila berada dalam keadaan larutan...

jadinya...

penggunaan sesuatu kaedah formula adalah suatu penciptaan yang menyenangkan MINDA kita... bila ingat Fe (III) ion adalah warna COKLAT... tekniknya mudah je ingat nombor kuasa plus tiga di atas Fe macam nie... Fe 3+... ingat nombor tiga ingat huruf seakan2 B... bila B tu gerenti Brown bukan Green okey... faham maksud ana ? ahai...

macam dosa dan pahala.... dosa itu sebenarnya HITAM lagi pekat... masyaAllah !
pahala pula... indah... segar dan cantik... sesungguhnya Allah itu maha BIJAKSANA lagi maha MENCIPTA sesuatu tanpa bantuan segala hambNya termasuk para Malaikat mahupun Jin....

untuk kebiasaannya... manusia perlunya pahala lebih tetapi zaman kini pahala terlebih KuranG pula termasuk ana sendiri.... right ?

like this... like electron... kalau electron tu baik kesannya bercambah dengan keadaan yang baik... ehe !

so ambil pemadam kalau salah tulis electron tu nak hantar kat siapa... macam dalam ReDox... Bromine lebih electropositivity berbanding Chlorine... so yang terima cas electron adalah Chlorine... ehe !

the conclusion is.... jika mereka tidak pernah fikirkan dosa dan pahala, apa engkau fikir mereka selalu ingat tentang syurga dan neraka....

so... 
lets kita MENGISLAHKAN diri kita...

^_^ 

ALLAH never MISSES HIS SLAVES !