HAMBA-HAMBA ALLAH

BILANGAN HAMBA ALLAH

Monday, January 21, 2013

Kek Sifon Pandan

Assalamualaikum w.b.t
eheh.. posting untuk kali ini hanya bersantai sahaja
cara-cara nak buat kek sifon pandan
ni semuanya ummi ana laa suruh posting kat sini :3
hehe tak apa ikut kata ummi kan senang kerja?
hari ini kita berkongsi rasa kan...
asyik posting yang memenatkan fikiran,
better ana posting untuk mendamaikan hati...
walaupun tak ramai yang nak tahu
tapi ana postkan juga 
mana tahu buat yang ingin ketahui...
^_^




KEK SIFON PANDAN
Bahan-bahan A
150 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pes pandan
125 gm gula kastor
7 biji kuning telur
75 gm minyak masak
75 gm pati santan

Bahan-bahan B
7 biji putih telur
125 gm gula kastor
¼  sudu teh serbuk krim tartar

CARA PENYEDIAAN
1)      Ayak tepung bersama serbuk penaik dan soda. Campurkan semua bahan A dalam sebuah mangkuk. Gaul perlahan-lahan dengan senduk kayu hingga rata.

2)      Pukul bahan B hingga pekat dan gebu.

3)      Masukkan putih telur yang telah dipukul ke dalam adunan tepung tadi. Gaul perlahan-lahan hingga sebati.

4)      Sediakan acuan kek sifon berukuran 24 cm. Tuangkan adunan ke dalamnya. Acuan tidak perlu digriskan.

5)      Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam hingga masak.

6)      Apabila kek telah masak, terbalikkan acuan agar permukaannya tidak mendap. Setelah 15 minit, pusingkan semula kepada kedudukan asal. Leretkan pisau pada kelilingkek dan keluarkan kek. Sejukkan!

7)      Siap! Terima kasih. Hehe…

ok itu saje! :D